Loading...
 
 
Home  |  Blog  |  Μάριος Λανίτης: Αυστηρό ΕπενδυτικόInBusiness -InBusiness - Πρόγραμμα με τεράστια συνεισφορά στην Κυπριακή οικονομία

Blog

Μάριος Λανίτης: Αυστηρό ΕπενδυτικόInBusiness -InBusiness - Πρόγραμμα με τεράστια συνεισφορά στην Κυπριακή οικονομία

«Είναι γενικά παραδεκτό ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ήταν ένα από τα κύρια μέτρα που αναθεώρησε και προώθησε με επιτυχία η παρούσα κυβέρνηση αμέσως μετά την κρίσιμη περίοδο του 2013. Τα τελευταία χρόνια, τόσο τα κριτήρια όσο και οι διαδικασίες και μηχανισμοί ελέγχου του Προγράμματος εξελίχθηκαν σταδιακά, με αποκορύφωμα τις τελευταίες τροποποιήσεις του 2019, καθιστώντας το ένα από τα πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες χώρες, αφού πλέον υπάρχουν αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες.

Το Πρόγραμμα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και μεγάλη συνεισφορά στις προσπάθειες για την επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας του τόπου μας. Και αυτό διότι το Πρόγραμμα, έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στην αγορά των ακινήτων, αλλά και σε άλλους παρεμφερείς τομείς που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το συγκεκριμένο τομέα. Επιπρόσθετα, η συνεισφορά του και στην αγορά εργασίας του τόπου μας είναι τεράστια, αφού στον τομέα των ακινήτων εργοδοτούνται δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.   

Είναι κρίμα το Πρόγραμμα να τυγχάνει μηδενιστικής κριτικής και αρνητικής προβολής για άλλους σκοπούς. Οι συνεχείς προσπάθειες δυσφήμισης της χώρας μας για το συγκεκριμένο θέμα, με αμφιλεγόμενα μάλιστα στοιχεία, μόνο κακό προκαλούν στην οικονομία του τόπου μας σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία. Επιπλέον, το μοναδικό αποτέλεσμα που έχει η αναπαραγωγή και συντήρηση του θέματος από εμάς τους ίδιους για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο, είναι ο διασυρμός του ονόματος της χώρας μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ίσως, στα αρχικά στάδια εφαρμογής του Επενδυτικού Προγράμματος, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις να είχαν κάποιες αδυναμίες. Στην πορεία όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και η βουλή αναθεώρησαν το Πρόγραμμα και το αυστηροποίησαν σε μεγάλο βαθμό, βάζοντας τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες. Δεν πρέπει όμως κάποιες παλαιότερες, μεμονωμένες, ατυχείς περιπτώσεις, να μηδενίσουν όλη την υπόλοιπη συνεισφορά του Προγράμματος και τη σημασία του στις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας μας.

Όλα τα κίνητρα που δόθηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για προσέλκυση επενδύσεων και που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει με επιτυχία, έτσι και το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων, πρέπει να προστατευθεί και να συνεχίσει να υπάρχει ενισχυμένο και θωρακισμένο με ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρές διαδικασίες, για να συνεχίσει να είναι ελκυστικό προς τους σωστούς και σοβαρούς επενδυτές». 
 
Μάριος Λανίτης
Αντιπρόεδρος Ομίλου Λανίτη